Hungarikum-Piramis
„Minden hungarikum nemzeti érték, de nem minden nemzeti érték hungarikum.”

Gégény Község Önkormányzata a szakmai munkát nemzeti érték vonalon segítő és ösztönző Kocsi Erika író, történész, hungarikum projektmenedzser segítségével nem csak sikeresen működteti Települési Értéktárát, hanem tudatosan és változatosan igyekszik több generációt megszólító módon éltetni a nemzeti értékek kultuszát. A korábbi sikeres Hung-2018 pályázat folytatásaként a mostani sikeres Hung-2022 pályázat keretében számos különleges és a nemzeti értékmozgalom helyi, vármegyei és országos irányait szépen reprezentáló projektelem született meg és még a projektidőn túl is kifejti tájékoztató szerepkörét.

2022-ben került benyújtásra és nyert az a sikeres pályázat is az Agrárminisztérium Hungarikumok Főosztályának támogatásával, amelynek keretében ez a weboldal is megszületett, hogy most Ön is tájékozódhasson rólunk és értékeinkről, s általában a nemzeti értékek világáról. Az online kommunikációs csatornák használata ma már elengedhetetlen az értékes információk szempontjából, így mi is alkalmazkodunk a modern információs trendekhez. Olyan válogatásban villantjuk fel projektünkben a magyar nemzeti értékek bámulatos változatosságát, amely nem csupán a helyi értékeink szempontjából nyújt izgalmas képet, hanem minden nemzeti kincseit tisztelő magyar ember számára érdekes. Hiszen mindaz, amit mi a magunk települési szintjén és eszközeivel képviselünk, mégiscsak magyarságunkra büszke lelkiségünket támogatja.

Pályázati ismeretterjesztő látványkommunikációs elemeinkkel a nemzeti értékek világának sokszínűségét és változatosságát szeretnénk bemutatni, természetesen egy áttekintő keresztmetszetet nyújtva, a teljesség igénye nélkül. Reméljük, sikerült érdekes, elgondolkodtató és Önt akár további tájékozódásra ösztönző képet adnunk nemzetünk kincseiről. Úgy gondoljuk, hogy a rész csakis az egészben értelmezhető igazán árnyaltan, így ahhoz, hogy hiteles képet kapjanak az érdeklődők arról, hogy Gégény helyi értékei milyen szűkebb rétközi és tágabb országos értékzónába illeszkednek be, célszerű és hasznos a nagyobb kitekintés. Projektünk több generációt elérni és megszólítani kívánó, változatos installációs elemei és vállalásai éppen ezért 30 nemzeti értéket érintenek a hungarikum- piramis valamennyi szintjéről válogatva. Pályázatunk során az alábbi látványelemek születtek meg, amelyek grafikai tervezése és tartalmi világának összeállítása Kocsi Erika feladata volt: 1. Egy esztétikus és településünket is bemutató kiadványban 30 nemzeti értéket mutatunk be a sajátjaink mellett a szomszédos települések, a térség, sőt mind a 8 szakterületi kategóriát érintve az országos értékek világából is válogatva. Úgy gondoljuk, hogy a már besorolt értékek megismertetésének példáján lakóink is jobban meglátják, mi válhat nemzeti értékké. Nyomtatásban megjelent kiadványunkat itt tekinthetik meg a kedvesé érdeklődők online letölthető formában is:


A KIADVÁNY MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTOSON IDE:


2. Az esztétikum révén a mélyebb lelki és tudati beépülést biztosító látványkommunikációs megoldással is éltünk projektünk több formanyelvvel is dolgozó keretében, így a meglévő állandó helytörténeti kiállításunkat egy kifejezett nemzeti érték elvű molinó-és roll up sorral bővítettük, hogy a helyből és más településekről ide látogató vendégek számára ily módon is látványos és élő értékképet nyújtsunk magunkról. Ezt a tartalmas és a nemzeti értékek világát hitelesen bemutató látványkommunikációs elemsort minden jelentős kulturális eseményünk alkalmával kihelyezzük, hiszen rajta a bemutatásra vállalt és a fenti kiadványban megjelenített 30 nemzeti érték ilyen formában is bemutatásra kerül a rendezvényeinket látogatók számára.3. A pályázatunk során elkészülő 4 roll up-on pedig kifejezetten a helyi és szabolcsi vonatkozású nemzeti értékek és értékmentési mozzanatok kapnak helyet. A pályázati roll up ok nyomdai bemeneti képe:4. KAPOCS, AZ ÉRTÉK MAGA, AZ EMBER című, 5 részes pályázati kisfilmünk itt tekinthető meg: