Kedves érdeklődő!

Köszönjük, hogy figyelmével megtiszteli kis településünk értékes világát!

Engedje meg, hogy röviden bemutatkozzunk és megosszunk Önnel néhány érdekességet magunkról. Községünk, Gégény Szabolcs-Szatmár- Bereg Vármegyében annak szabolcsi részén, a Rétközben található és dokumentáltan egészen az Árpád-korig visszanyúló múlttal bír, hiszen nevét egy 1406-ban kelt oklevélbe foglalt adománylevélben említették először. Közvetlen szomszédaink szintén becsülendő históriai múltra visszatekintő települések: kelet felől Pátroha, délkelet felől Nyírtass, dél felől Berkesz, délnyugat felől Demecser, északnyugat felől pedig Dombrád határol bennünket. Településünk kedvező fekvésű és könnyen elérhető bármilyen irányból, mind közúton, mind vasúton egyaránt jól megközelíthető és a településünkbe érkező buszközlekedés is kiegyensúlyozott. Saját vasútállomással is rendelkezünk a Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonalon. Személygépkocsival Gégény az ország távolabbi részei felől a 4-es főút felől is könnyen megközelíthető, mégpedig a legegyszerűbben Székelynél letérve a 3831-es útra, majd onnan Demecsertől tovább a 3827-es úton.

Közel 1900 fős községünk 630 házának szinte mindegyike lakott Nagyon örülünk annak, hogy más települések fiataljai számára is vonzerőt képviselünk, hiszen jó közlekedési adottságaink a távolabbra történő munkába járást is támogatják. Településünk az elmúlt évtizedekben szisztematikus és átfogó megújuláson ment keresztül mind a falukép, mind pedig az élhetőségi és infrastrukturális beruházásokat tekintetében. Mindez a kis rétközi falunkba 1971-ben érkező és – több felelős hivatali munkakör után – 1992-2010-ig Gégényért elhivatott polgármesterként dolgozó Tenkely Józsefné falufejlesztő munkájára építő, a megújulási folyamatot kiteljesítő jelenlegi polgármesterasszony és a falu építésében, szépítésében partner településvezetés gondoskodó szemléletének és szorgalmának köszönhető a fejlesztésekért hálása, azokat megbecsülő helyi lakosság és az ide látogatók nagy örömére. Zakor Ildikó 2010 óta, azaz 13 éve gondos, megfontolt és sok nehézséget áthidaló, folyton a falu lehetőségeinek és élhetővé tételének gyarapításán dolgozó szolgálója szülőfaluja modernizációjának oly módon, hogy a hagyományok éltetésére és kiemelt hangsúlyt fektet. Ennek a tradíciókat ápoló, az innovációkra mégis fogékony szemléletnek köszönhető, hogy azonnal fogékony volt 2016-ban a Gégényi Települési Értéktár létrehozására, működtetésére és az értékek éltetésére, változatos népszerűsítésére, amelynek jegyében ez a bemutatkozó weboldal is megszülethetett az online téráram ereje és eszközrendszere mentén mutatva meg Gégény község szépségeit, értékeit országnak és a nagyvilágnak. Azt szokták mondani, hogy egy kép többet mond ezer szónál, és egyre szépülő községünk erre számos lehetőséget ad a vizuális kommunikáció minden módján. Hálásak vagyunk, hogy településünk régi lakója, Sebestyén Sándor István komoly dokumentatív tehetséggel és lelkesedéssel folyamatosan megőrzi You Tube-on is megtekinthető videóiban a mi kis falunk mindennapjait. Íme, néhány alkotása, amelyek szép bepillantást adnak a gégényi valóságba:

1. https://www.youtube.com/watch?v=-hVp5IV0qsg

2. https://www.youtube.com/watch?v=q8S102Tk6c8

Amennyiben Önt érdekli településünk – aminek nagyon örülünk – megtisztelő figyelmét azzal háláljuk meg, hogy virtuálisan most átnyújtunk Önöknek egy „online információs csomagot”, ahol velünk kapcsolatosan hatékonyan és könnyedén, ugyanakkor átfogóan tájékozódhat, íme:

1. Hivatalos községi weboldalunk: Településünkről bővebb és behatóbb ismertetőt és aktuális híreket Gégény Község Hivatalos weboldalán olvashatnak, ahová szintén szeretettel invitáljuk Önöket:
www.gegeny.hu

2. Wikipédia cikk Gégényről:
https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9g%C3%A9ny

3. Kirándulástervező oldal:
www.gegeny.kornyeke.hu

4. Polgármesteri Facebook oldal:
https://www.facebook.com/ildiko.zakor

5. Irányítószám navigátor:
https://iranyitoszamnavigator.hu/keres-G%C3%A9g%C3%A9ny

6. Várható aktuálisan frissülő időjárási kép térségünkben:
https://www.idokep.hu/elorejelzes/G%C3%A9g%C3%A9ny

7. Gégényi utcanevek:
https://www.futas.net/terkep/magyarorszag/utcakereso-terkep.php?cim=G%C3%A9g%C3%A9ny

8. Nemzeti értékmozgalomba történő bekapcsolódásunkról:
www.hungaroptimum.com


Írta, összeállította: Kocsi Erika